MAQAM IKHLAS

“Ikhlas adalah rahsia Allah dan seorang hamba. Rahsia ini tidak diketahui oleh Malaikat sehingga ia tidak dapat mencatatnya, dan tidak pula diketahbui oleh syaitan sehingga ia tidak dapat merosaknya, serta tidak pula diketahui oleh hawa nafsu sehingga ia tidak boleh menyelewengkannya.”

“Permulaan Zikir itu  membilang-bilang tasbih. Zikir itu juga bukan laju atau lambat. Hakikat zikir itu adalah mengingati Allah. Memandang Allah. Hakikat zikir itu adalah, yang memberi kesan kepada hati.” Hingga berzikir mengingati Allah 24 jam..
“Janganlah  mencari Allah ketika  memerlukan jawapan. Tetapi carilah Allah ketika  tahu bahawa Allah-lah jawapan yang di perlukan”
“Ketika kamu menyayangi seseorang tanpa syarat, tanpa sebab, kamu akan mula memahami kasih sayang Allah kepadamu tanpa syarat”
” Kehidupan ini adalah ketentuan dan  atas kehendak Allah , maka laluilah perjalanan di dunia ini atas kesedaran  agar sentiasa redha terhadap kehendak dan ketentuan Allah”
” Barangsiapa mengenal dirinya, maka ia akan sibuk memperbaiki dirinya tanpa mempedulikan cacat dan aib orang. Dan barangsiapa mengenal Allah, maka ia akan sibuk dengan Allah dan meninggalkan ajakan hawa nafsunya.”
” Jika kau membaca sesuatu dan tidak dapat memahaminya, atau hatimu tidak hadir sewaktu membacanya, maka ulangilah lagi di waktu yang lain. Sebab setiap waktu memiliki rahsia yang berbeza.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s